Achttiende eeuw: Kinderliteratuur.
34. Wat voor nieuwe ideeën ontstonden er in de achttiende eeuw over opvoeding en onderwijs?
- Het is eerste idee kwam van de Engelse filosoof John Locke, zijn idee was om kinderen spelenderwijs te laten leren en ze niet te slaan.
- Daarna had de Zwitserse schrijver Jean-Jacques Rousseau het idee om kinderen liever op te laten groeien in de natuur. Hij dacht dat het kind anders zou worden bedorven door cultureel, aangeleerd gedrag.
- Hierna de ‘filantropijnen’ in Duitsland, zij experimenteerden rond 1775 als eersten met een nieuwe vorm van onderwijs, ze wilden een opvoeding in het teken van harmonie.
35. Waarom was het nodig om in de literatuur aandacht te besteden aan de opvoeding?
- Het was nodig om in de literatuur aandacht te besteden aan de opvoeding, omdat literatuur een best wel grote invloed had op de samenleving.
36. Wat voor gedichtjes schreef van Alphen voor kinderen?
- Van Alphen schreef gedichtjes waar de kinderen dingen van konden leren. Bijvoorbeeld dat ze vrolijk aan hun huiswerk gingen, stommiteiten vermijden door eerst rustig na te denken.
37. Waarom waren de gedichtjes van Alphen zo succesvol?
- De gedichten van van Alphen waren zo succesvol omdat ze altijd gingen over de realiteit en ze hielpen niet alleen kinderen maar ook de ouders.
38. Bespreek kort een van de gedichten uit de Kleine gedigten voor kinderen.
- De Kinderliefde:
Mijn vader is mijn beste vrind.
Hij noemt mij steeds zijn lieve kind.
'k Ontzie hem, zonder bang te vreezen.
En ga ik hupplend aan zijn zij’,
Ook dan vermaakt en leert hij mij;
Er kan geen beter vader wezen!
Ik ben ook somtijds wel eens stout,
Maar als mijn ondeugd mij berouwt,
Dan wordt zijn vaderhart bewogen,
Dan spreekt zijn liefde geen verwijt,
Ja zelfs, wanneer hij mij kastijdt,
Dan zie ik tranen in zijn oogen.
Zou ik door ongehoorzaamheid,
Dan maken, dat mijn vader schreit;
Zou ik hem zugten doen en klagen;
Neen, als mijn jonkheid iet misdoet,
Dan val ik aanstonds hem te voet,
En zal aan God vergeving vragen.
- Dit gedicht gaat over de liefde van een kind voor zijn vader en andersom. Het kind vraagt zich af of zijn vader nog wel van hem zal houden als hij iets fout doet of als hij stout is. En hij antwoord daarop dat zijn vader hem altijd lief zal hebben en dat zijn fouten vergeven zullen worden door God.
39. Welke belangrijke ideeën over opvoeding zijn terug te vinden in Sara Burgerhart?
- Belangrijke ideeën over opvoeding die terug te vinden zijn in Sara Burgerhart zijn dat vrouwen een grotere rol moesten gaan spelen in de opvoeding. In al de boeken spelen vrouwen de hoofdrol. Maar je wordt ook aan het denken gezet over het verschil tussen goed en kwaad.
40. Wat weten we over Betje Wolff en Aagje Deken die samen Sara Burgerhart schreven?
- We weten van Betje Wolff en Aagje Deken, die samen Sara Burgerhart schreven, dat ze hun verhaal gebaseerd hebben op het idee van een goede opvoeding.
Maar ze zetten je ook aan het denken over de liefde, het goed en het kwaad, en ook over de verhouding tussen het individu en de maatschappij.
41. Hoe is Sara Burgerhart opgebouwd? En wat is daarvan het effect op de lezer?
- Sara Burgerhart is opgebouwd als een gewone vrouw net zoals alle andere vrouwen in de wereld. Het effect hiervan op de lezer is dat wanneer vrouwen dit verhaal lezen, ze zich goed op de hoofdpersoon in kunnen leven.
42. Wat voor ideeën over vrouwen zijn er in Sara Burgerhart te vinden?
- Ideeën die in Sara Burgerhart te vinden zijn, zijn:
+ Ze vindt dat vrouwen hun eigen gang mogen gaan en dat ze zelf mogen weten wat ze doen. Of ze nou uit willen gaan of willen shoppen, dat mogen ze helemaal zelf weten.
43. Hoe komt het dat het met Sara toch nog goed afloopt?
- Het loopt in dit verhaal met Sara toch goed af omdat ze zelfinzicht krijgt door schande en schade. En ze is sterk genoeg om het verdriet en de pijn te verwerken en te overwinnen.
44. Zijn er voorbeelden te bedenken van moderne literatuur waarin de opvoeding zo duidelijk ter sprake komt als in de gedichten van Van Alphen en Sara Burgerhart?
- Hier hebben wij helaas niks op kunnen vinden.